Всеки път, когато се храним с повече хора от обикновено у дома, например в периоди на големи празници, има вероятност да остане твърде много излишък. Налага се да отделите малко време, за да подготвите правилното съхранение на ястията. Нещо повече, добре е да знаете и как правилно да ги претоплите после. На съвестта ви няма да тежи, че сте изхвърлили храна, ще сте спестили пари, а и ще имате чудесно „оръжие“ срещу евентуален махмурлук. Ще ви разкрием няколко трика, за да оползотворите остатъците, както това става в една професионална кухня.
Възползвайте се максимално от хладилника
Вашият хладилник не охлажда рафтовете на вратата по същия начин, както въздуха в чекмеджето за зеленчуци. Опитайте се да съхранявате остатъците в най-студената част, за да ги запазите в най-добри условия за консумация в същия или на следващия ден. Уредът помага да запазите храната без бактерии. За по-дълъг период обаче ще трябва да прибегнете до замразяване, особено ако говорим за риба или морски дарове. Някои супи също може да консервирате достатъчно добре за консумация след 2 дни.
Във всеки случай не забравяйте да изчакате, докато храната достигне горе-долу стайна температура, преди да я поставите на студено. След това я поставете в подходящи чисти съдове за съхранение (с капаци) или използвайте прозрачно фолио. Най-сигурният подход за избягване на замърсяване е опаковането под вакуум. Тази техника гарантира, че продуктите и ястията ще са съвсем пресни, когато решите да ги консумирате.
Изкуството да замразяваш
Ако е възможно, замразете храната на малки порции, за да контролирате количествата по-ефективно. Не е нужно да размразявате тава с шкембе за осем души, ако живеете сами. Нарязването на храната, така че да заема по-малко място във фризера, има и друга функция: максимално оползотворяване на пространството. Внимавайте да не се опитвате да заемете всеки последен ъгъл на фризера, защото ще попречите на добрата въздушна циркулация и ще намалите ефективността на уреда, а това може да доведе и до повишена консумация на електроенергия. Може би кубчетата лед, които стоят от вече 6 месеца не са ви необходими…
Не допускайте грешката да винаги да оставяте най-старата храна в дъното на фризера. И въпреки че знаем, че може да бъде досадно, много полезно е да етикетирате храната си. Напишете датата на замразяване и каква е тя на всяка опаковка.
Не всичко си струва съхранението
Овкусените с дресинг и сосове салати биха издържали едва няколко часа и биха заели само излишно място в хладилника. Когато приготвяте ястия и не сте сигурни в трайността и подходящия начин за съхранение техните съставки, не експериментирайте. Това може да се окаже лоша идея за вашето здраве.
Как да претопляме бързо и ефективното остатъците от храна
Остатъците може да са изкушаващи точно като току-що приготвено ястие. И радостта от това е незаменима, като знаете, че е на една ръка разстояние от хладилника. Нещо повече: още ценно свободно време за вас!. Понякога регенерацията на вече приготвена храна не е толкова лесна, колкото очаквате, но ние ще ви помогнем с няколко бързи съвета.
Супи, сосове и яхнии: най-добре в тенджера
Вероятно ще се наложи да добавите малко вода, за да компенсирате течността, която се изпарява по време на повторното подгряване. Това ще гарантира и равномерно затопляне. Опитвайте ястието и доовкусете, ако се налага. Най-добре стойте до котлона, за да сте сигурни, че нещата са под контрол.
Удобните тигани
Изключително подходящи за месо и риба в сос, но трябва да внимавате да не останат прекалено сухи. За сотирани зеленчуци и подобни, разбира се, идеята също е чудесна. Бонус съвет: тиганът е най-добрият начин, който познаваме, за бързо претопляне на пица и възстановяване на поне част от нейната хрупкавост. Сложете капак, за да може сиренето да се разтопи. Ако имате под ръка малка (настолна) помощна фурна, можете да използвате и нея за по-добър завършек.
Пастата и подобните ястия също могат да се затоплят без проблем в тиган. Добавянето на малко зехтин е препоръчително. Както и при останалите ястия, трябва да внимаваме да не се получи загаряне и изсъхване.
Претопляне във фурната
Фурната е един от предпочитаните начини за повторно претопляне на ястията и има защо. Резултатът често е като на току-що приготвената храна. Вероятно процесът ще отнеме повече време и (с риск да станем досадни), внимавайте храната да не изсъхне. Фурната обаче ви предлага равномерна топлина и е най-добрият вариант, ако количествата са по-големи. Можете да претоплите няколко ястия едновременно, като използвате различните височини на водачите за тави.
За да запазите соковете и сосовете, покрийте съда, който ще използвате, с алуминиево фолио. Ако имате фурна на пара, зеленчуците отново ще изглеждат и ще са вкусни като прясно сварени. Особено подходящ уред за картофи и гарнитури.
Ако имате фурна тип AirFry, лесно ще придадете хрупкав завършек на ястието, без да се налага да добавяте допълнително масло или вода. Шансовете да сте много доволни са повече от прилични, а самия резултат ще получите за кратко време.
Добра идея е да се възползвате от остатъчната топлина на фурната и различните видове тави на уреда. Например, приготвяте ново ястие и когато приключите с него, изключвате фурната и ведната поставяте парчетата месо, останали от предния ден.
Бързо и ефективно с микровълновата
Използването на микровълновата фурна за регенерация на остатъците от храна е класика и то добра класика, защото работи за почти всички рецепти. Познаването на многото полезни функции, които микровълновите фурни предлагат сега, ще ви помогне да постигнете по-добър резултат, това е сигурно. Да, може да се наложи да натиснете повече от един бутон, но пък вече разполагате с много по-добър контрол върху грамажа и вида на храната, което ще ми остави още по-удовлетворени. В много случаи скоростта на микровълновата категорично изпреварва тази при останалите уреди.
Класическият трик с поставяне на съд с малко вода, за да запазите храната сочна, обикновено работи, но не злоупотребявайте с този подход.
Преоткрийте рецептите
Има определени рецепти, които могат да предложат допълнително разнообразие във вкуса при повторното затопляне на ястието. Ако ви е останало месо в сос, помислете дали да не направите крокети или чипс от зеленчуци. Можете дори с такоси да изненадате семейството. Или просто направете нов сос / гарнитура към ястието. Изобщо не се притеснявайте да експериментирате и с идеи от интернационалната кухня.
Когато става въпрос за зеленчуци и гарнитури, можете да ги добавите към пастата и лазанята, които сте пожелали да приготвите впоследствие. Идеално решение за плънка, което ще спести и време, и усиля. По същия начин можете да ги използвате, за да направите киш или солен тарт, а защо не и просто сандвич.
Възползването от остатъците храна е не само начин да спестите време и пари. Разхищаването на храна и енергия е истински срам и не трябва да го допускаме в домовете си, когато е възможно. Моралното и социално удовлетворение в комбинация с чудесен вкус ще са нашата награда за изобретателност, която се явява една от основните съставки на ястията.
Източник ТЕКА