Класически пържени ястия, които можете да приготвяте без мазнина

Класически пържени ястия, които можете да приготвяте без мазнина Leave a comment

Класически пържени ястия, които можете да приготвяте без мазнина

Класически пържени ястия, които можете да приготвяте без мазнина!
Ясно е, че след толкова тежки месеци тази година ще се възползваме от слънцето и социалния живот с повишено внимание, но както никога досега. Поглеждайки назад, осъзнаваме, че сме се движили малко и сме пренебрегнали диетата си. Гледайки напред, по-специално към огледалото, виждаме, че калориите ни са в излишък. И сме благодарни, че то не отразява и холестерола в кръвта.

За да облекчим прехода ви към по-здравословното хранене, ви предлагаме да не се отказвате от пържените храни, а да промените гледната точка: за да сте по-широко скроени и да не се лишавате от конкретни ястия, ще ви дадем идеи за по-здравословни пържени храни без мазнина. Без никакви уловки ще споделим с вас как да си приготвяте някои кулинарни класики, без да ви трябва цяла бутилка олио. Дори крокети, без никакъв проблем.

Пържене без мазнина: концептуалното противоречие

Пържене без мазнина: концептуалното противоречие

Самата техника на пържене изисква мазнина и то много. Така че това, което целим, е да постигнем максимално сходен резултат и дори същия вкус, но в здравословен вариант. И ако е възможно да се чисти по-малко и дрехите да не миришат на бар от 80-те, още по-добре (естествено, това не би ви се случило, ако разполагате с някой страхотен абсорбатор, каквито по някаква случайност ние имаме много).

Но в рамките на тази промяна в техниката на приготвяне винаги има едни граници (рецепти), които никой не смее да премине (да направи без мазнина). Наистина ли е възможно да правите крокети без мазнина, които дори баба ви да одобри? Вкусът на панировката пак ли е толкова божествен, ако не е напоена в мазнина? Но как е възможно да се ядат пържени картофи, без да са пържени, ако самото им име го предполага?! Нашият отговор е „Да, можете!“ и сега ще ви разкажем как:

Пържени картофи

Пържени картофи

Разбираме, че приготвянето на пържени картофи без мазнина е концептуално противоречие, но вариантът с малко или никакво олио дава резултати, които са по-добри от очакваното. Не само заради очевидните причини: например, че кухнята остава много по-чиста, тъй като олиото не е пръскало във всички посоки. Приготвянето на картофи във въздушен фритюрник или на фурна може да има същия хрупкав резултат и да запази по-добре истинския им вкус. Вярно е, че фурната е по-ефективна и с нея се приготвят по-големи количества наведнъж. Но и в двата случая можете да настроите температурата така, че картофките да станат хрупкави.

Друг вариант на приготвяне е в микровълновата фурна, с малко олио и с време на приготвяне от 5 до 7 минути за всяка порция. За целта е хубаво картофите да са на тънки резени. Така ще станат като чипс, но ще са приготвени без мазнина и ще са отлична гарнитура към всякакви други ястия.

Има и един общ недостатък и той зависи от конкретния уред, който имате, но вероятно ще се наложи в някакъв момент да обърнете резените. Ако разполагате с по-съвременен модел фурна, дори това не трябва да правите. При всички положения, ще трябва с практиката да установите кое е най-доброто приложение на уреда ви в конкретния случай, за да не изсъхват картофките (знаете как се сбръчкват, малко след като са приготвени).

Крокети с всичко

Крокети с всичко

Приготвянето на крокети, които обичате до дъното на душата си, без намесата на половин литър олио, е по-лесно, отколкото си представяте. Предимствата, които споменахме при картофите, важат и тук. Тук все пак можете да добавите малко мазнина в името на сочността. Но в общи линии трябва само да ги оставите на 200°C във фурната, с нагряване отгоре и отдолу, да настроите таймера си, да им хвърляте по едно око и когато най-малко очаквате, те ще са готови. Ще се насладите на вкуса на съставките по нов начин и, повярвайте ни, няма да да изпитвате крокетни угризения, нито със сирене, нито с прошуто, нито с пиле. Искате ги още по-хрупкави? Двойна панировка.
Класически пържени ястия, които можете да приготвяте без мазнина

Хапки и всякакви други панировки

Хапки и всякакви други панировки

Звучи изненадващо, но панираното пиле, независимо дали е на филета или на резени, приготвено на фурна, става отлично – казваме го от опит. Същото важи и за рибата, чиято консумация често пъти е точно толкова драматична, колкото и на зеленчуците. Затова панировката е трик в десетката – не е хубаво да се злоупотребява с него, но .. работи!

Така е и с хапките – друга „пържена класика“, която може да се приготви без мазнина. На фурна стават много вкусни, независимо дали са полуфабрикати или, още по-добре, домашни (и съответно, по-здравословни).

Поставете хартия за печене върху тавата, разнесете с четка или подобно средство малко мазнина, колкото да има минимално количество по дъното. След това подредете хапките, поръсете малко мазнина върху тях, оставете ги на температура от 175°C до 200°C в зависимост от фурната ви, и ще станат хрупкави и сочни. Не забравяйте, че фурната трябва винаги е предварително загрята.

Така е и с хапките – друга „пържена класика“, която може да се приготви без мазнина

Можете да се справите и изцяло без мазнина, ако имате въздушен фритюрник (с който вероятно ще ви отнеме повече време в зависимост от броя на хапките) или фурна с подходяща за целта програма. Искате да са още по-хрупкави? Няма проблем, добавете малко корнфлейкс към галетата.

Пилешки крилца

Пилешки крилца

Тази рецепта не е чак толкова спорна. Пилешките крилца са абсолютна класика и фурната предлага отлични варианти за тяхното приготвяне. Така че в този случай няма да ви е толкова странно да смените техниката, още повече при наличието на множество сосове, с които да разнообразите рецептите си. Освен че така са по-здравословни, резултатът е точно толкова вкусен (че даже и повече). Търсите още по-здравословен вариант? Веднага ви го предлагаме: струва си да пробвате постната версия на тази рецепта.

Препечени и хрупкави кнедли

Препечени и хрупкави кнедли

Друго ястие, което се адаптира чудесно към смяната на кулинарната техника. Паламуд, месо, зеленчуци … всичко е подходящо за кнедли на фурна. Начинът им на приготвяне е същият, с разликата, че когато ги подредите в тавата, трябва да ги намажете с разбито яйце. Така ще се препекат хубаво и ще изглеждат още по-апетитни. Обвивката им ще е хрупкава, а вътрешността им ще е сочна. В стандартна фурна се пекат на 200°C и обикновено са готови за 15-20 минути, но както знаете, трябва да ги наглеждате, защото всяка фурна е специфична.
Класически пържени ястия, които можете да приготвяте без мазнина

Леки закуски: зеленчуков или картофен чипс

Леки закуски: зеленчуков или картофен чипс

Здравословният, бърз и чист начин за приготвяне на леки закуски несъмнено е повод да използвате фурната като заместител на фритюрника или тигана. Зеленчуците, към които приспадат и картофите, стават хрупкави и вкусни и всичко, което трябва да направите, е да ги измиете, да нарежете на тънки резени, да ги подправите и да ги подредите върху тавата за печене. Само след половин час те са готови да бъдат потопени в някой вкусен сос, който сте приготвили като допълнение към тях.

Пържени филийки на фурна

Пържени филийки на фурна

Да, звучи невероятно, но сред по-здравословните варианти на пържените храни, си позволяваме да включим и този десерт. Когато са приготвени на фурна, пържените филийки са по-леки и са чудесен вариант за хапване по всяко време на деня. Могат да бъдат включени в режим на хранене, който ограничава приема на мазнини. И тук разбитото яйце допринася за зачервената коричка, с която изглеждат още по-вкусни (и в действителност са). Качествените съставки отговарят за добрия вкус, а благодарение на сиропа, филийките не са по-малко сочни само защото са запечени на фурна.

По-качественото хранене е цел, която можем да приемем по всяко време на годината. Лятото обикновено е сезон на повече вода и по-леки ястия, така че сега е идеалният момент за създаването на по-здравословни навици.

Класически пържени ястия, които можете да приготвяте без мазнина
Източник ТЕКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You cannot copy content of this page